9 maanden op, 9 maanden af

Twee kinderen op de wereld zetten gaat niet zonder slag of stoot. Allerlei hormonen komen om de hoek kijken en men zegt niet voor niets ‘9 maanden op, 9 maanden af. Ik dacht altijd ‘jajaaaaaaa, het zal wel!’ Maar het is echt zo!

De zwangerschap van Lot verliep soepel en na 42 weken weken werd het mooiste meisje van de wereld geboren! Onze Lot! Mijn lijf voelde overreden door een vrachtwagen die 3x dezelfde afslag genomen had. Anyway, al met al herstelde ik best vlot. Ik gaf borstvoeding en man wat kost dat een berg energie zeg! Ik had hele dagen èn nachten honger! En ik viel ontzettend af, binnen 2 weken was ik 16kg kwijt! En ik was er ‘maar’ 10 aan gekomen. Bij Sep kwam ik er wel 16 aan en gingen de kilo’s er wat minder hard af. Niet om te klagen, want ik pas gelukkig weer al mijn eigen kleding. Ik gaf wederom borstvoeding, maar de honger bleef uit. Dus het snelle afvallen ook. Ik voelde me na zijn bevalling wel meteen kiplekker. De vrachtwagen had de afslag gemist en deze keer huppelde ik vrolijk door het huis in de kwaamweek.

Eveneens als na de geboorte van Lot, was mijn huid na de geboorte van Sep nu ook weer kurkdroog! Vooral op mijn benen en in mijn gezicht. Normaal heb ik een hele normale huid, heb er nooit problemen mee en ik kan elke zalf smeren die ik wil. Maar nu had het was uitdaging nodig. Met de verzorging van drs. Leenarts hield ik de droogte een beetje onder controle. Maar nog steeds is het niet zoals het ooit was. Of zal het een stukje ouderdom zijn die om de hoek komt kijken?!

Nòg zo’n typisch gevalletje van oooooja is het broekplassen. Hoogzwanger is dat vrij logisch, je baby is enorm en je blaas klein. Schopt je enorme baby er ook nog eens tegenaan als een voetbal. Niet fijn. Nù plassen = nù plassen en dan hopen dat je de wc nog haalt. Na de zwangerschap moeten je bekkenbodemspieren weer sterker worden. Na de bevalling van Lot voelde ik helemaal niet wanneer ik naar de wc moest en ging ik de eerste dagen puur op de klok. Het duurde ook best even voordat ik echt weer de controle had over de bekkenbodem. Bij Sep ging het al veel soepeler. Daar heb ik na de bevalling braaf de oefeningen gedaan en dat was dat. De controle was er direct.

Mijn hormonen hebben mega invloed op mijn haar! In niet zo’n positieve zin. Tijdens de zwangerschappen was mijn dunne bosje helaas niet opeens een weelderige volle bos blonde lokken. Maar toen Lot en Sep een paar maanden oud waren, had ik wel enorm haar uitval! Er leek niks van over te blijven, huilen! Bij Lot heb ik er toen de schaar in gezet en het een stuk korter laten knippen. Nu Sep 8 maanden is, zie ik allemaal babyhaartjes terug groeien. Gelukkig maar! Dat wist ik nog wel van de eerste keer, maar toch. Moet ik weer even doorheen. Nu heb ik allemaal korte, wilde haren op mijn hoofd die zich niet laten temmen.

Een nieuw soort vermoeidheid. Voordat je een kind had sliep je vast wel eens slecht. Maar nu je wel een kind hebt, slaap je nog veel vaker slecht! En het went, absoluut. Maar ook als je kind wel goed slaapt, zul je sneller moe zijn. Een vrijde dag met kinderen is soms net een werkdag. Er moetontbijt gemaakt worden, hè is mijn thee koud geworden, boodschappen gehaald worden, flesjes gegeven, weer koude thee, fruithapje voor de baby, spelen met de peuter, broodje eten, bed tijd voor de baby, wasmachine aan, ondertussen even wat speelgoed opruimen en nieuwe thee maken, wasmachine uitpakken, even stofzuigen, spelen met de peuter, baby uit bed, weer een flesje, ah was ik de thee vergeten! Nog even buitenspelen samen, eten koken, eten, kids in bad, pyjama aan, voorleden, zooi opruimen beneden… en eindelijk warme thee! Even met een korreltje zout nemen, maar sommige dagen zijn druk. Geeft niks, maar je hebt geen tijd voor jezelf en dat is soms ook vermoeiend.

Ieder lijf en iedere bevalling is anders en lieve mama’s gùn jezelf die tijd ook! We hoeven niet in onze oude jeans te passen! Je bent moeder geworden en je lijf heeft een hele verandering ondergaan, maar je mind ook. Het is zo’n overweldigende ervaring waar je je niet op kunt voorbereiden. Er zijn genoeg stukjes op internet te vinden over ontzwangeren, maar wees eerlijk, tijdens de zwangerschap focus je je daar op en als je bevallen bent heb je het vooral druk met je baby, het ritme, de rust, het herstel.. je nieuwe leven. Het wennen aan je nieuw leven kost tijd. Je relatie verandert, je financiën, je lijf, je gevoel.

Take your time girl!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s