Kinderen en slapen… of het gebrek aan slaap

Tsja, slapen…of niet slapen. Iedereen die een kind heeft kan er over meepraten. Ik hoop dat als je dit leest je in team ‘mijn kind slaapt altijd door’ zit. Dat hoop ik echt voor je. Uitzonderingen (kind ziek, sprongetje etc.) daar gelaten. Helaas zitten er maar al te veel ouders in het andere team. Die van ‘mijn kind slaapt niet door.’ Dat polste ik laatst even via Instagram stories. Ik zit in beide teams, slapen gaan gaat in huize Bloemendal niet altijd zonder slag of stoot. Figuurlijk dan he.

Lot is altijd onze moeilijke slaper geweest. Als baby sliep ze het liefst bovenop mij. Snap ik, heb je 9 maanden veilig en warm in mijn buik gezeten moet je opeens in een wieg slapen. Alleen, met kleertjes aan en een gekke deken over je heen. Hoewel ik het heerlijk vond om zo’n lief, schattig, warm, lekker ruikend meisje bij me te hebben, is het soms ook handig om je wat vrijer te kunnen bewegen. Zonder baby tegen je aan. Zodra ik Lot ook maar boven de wieg – later haar ledikant – hield, voelde ze de onraad al. Huilen, krijsen! Ik dacht toch niet dat ik haar zo even in bed kon leggen?! Ze kwam ook ‘s nachts nog een lange tijd voor een drink momentje. Het heeft echt lang geduurd voordat ze zelf de rust had om in bed te gaan slapen. We probeerden wat uit. Ze huilde eventjes, we lieten haar wat langer huilen, maar dat voelde niet goed en hielp niks, we hebben haar ook niet laten huilen, we knuffelden haar, lampje aan of lampje uit? Altijd hetzelfde ritueeltje, maar het ging nooit echt vanzelf. Ook toen ze wat ouder werd, had ze altijd wel iets. Tijdens sprongetjes sliep ze ‘s nachts helemaal dramatisch en lag ze heel vaak bij ons in bed. Daar sliep ze dan het beste. En wanneer je kind slaapt, kan jij ook slapen. Ze heeft een periode enorm tijd lopen rekken omdat ze niet naar bed wilde. Werkelijk de hele truccendoos werd open getrokken. De tussenfase van wel/geen middagslaapje was ook zo fijn. Of ze was eind van de dag niet meer te genieten of ze was aan het keten tot 22.00 uur ‘s avonds. Ze heeft ook een periode gehad dat ze elke avond boven aan de trap stond de huilen. Soms wel 10 keer. Om ‘niks’, om aandacht. Toen we vorig jaar verhuisden en ik hoogzwanger was, werd ze 2 maanden lang zo’n 3x per nacht wakker. Nu ze bijna 3 is, gaat ze meestal wel makkelijk slapen. Nog wel ziet ze vaak spannende schaduwen, maar dan houden we de lamp gewoon aan. We hebben nog steeds een ritueeltje en ze is rond 19.00 uur ook echt moe. Maar ook nu wordt ze vaak nog wakker ‘s nachts.

Ze kan wel doorslapen, maar het lukt heel vaak nog niet. Ik probeer het altijd maar te zien dat ze me heel hard nodig heeft en dat is ook echt zo. Ze is wakker om wat voor een reden dan ook en heeft behoefte aan geborgenheid. Een knuffel of even samen slapen. Vind ik prima. Daar ben ik toch ook moeder voor geworden? Die knop gaat niet opeens uit als het bedtijd is. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ze wel altijd terug gaat naar haar eigen bed. Dat wil ze zelf ook graag. Daar vindt ze de rust ook. En ik de mijne weer in mijn eigen bed… tot het volgende alarm af gaat.

Dat alarm is vaak niet van Sep. Onze zoon is kampioen in slapen. Nu wel tenminste. Hij slaapt de klok bijna altijd wel rond en slaapt overdag ook een uurtje of 5 a 6. Dat was niet altijd zo, in tegendeel. Toen Sep geboren werd stond hij meteen aan. Heel hard. Dat temperamentvolle en beweeglijke is er nog steeds, maar hij weet er wat beter raad mee. Nu hij 7.5 maand is, kan hij spelen en achteruit kruipen, rollen en van alles pakken. Toen hij nog kleiner was, huilde hij veel en was hij heel onrustig. Dit was overdag, maar ook ‘s nachts zo. Soms sliepen we maar 1.5 uur en stond de volgende ochtend Lot vrolijk naast ons bed. We zijn van begin af aan echt super duidelijk geweest in het naar-bed-gaan ritueeltje. Het heeft zijn vruchten af geworpen! Sep kunnen we in bed leggen en hij slaapt. Een enkele keer moeten we hem zijn speentje terug geven, maar meestal vindt hij deze zelf terug. Doorslapen doet hij sinds een maand of 4. Dat heeft denk ik ook te maken dat hij vanaf dat moment kunstvoeding kreeg ipv borstvoeding. Maar goed, er zijn ook genoeg kinderen die wel borstvoeding krijgen en gewoon doorslapen. Dat zijn alleen niet mijn kinderen.

In slaap komen gaat momenteel dus best we goed hier, even afkloppen hoor! Maar doorslapen lukt nog echt vaak niet. Vaak is Lot één of meerdere keren wakker en soms Sep ook. Of om de beurt, slaap de ene net, wordt de andere wakker. Alsof ze het afspreken! Lot wordt nu vaak eind van de avond wakker, zo rond 22.30-00-00 uur. Misschien heeft het met haar slaapcyclus te maken? Een soort overgang? Nachtangst? Is ze aan het dromen? Prikkelverwerking van de dag?

Ik schrijf nu dat ik er ‘s nachts met veel liefde uit ga. Dat meen ik ook echt. Er zijn genoeg mensen die maar al te graag voor een huilend kindje hun bed uit willen, maar waar de kamertjes helaas nog leeg van zijn. Neemt niet weg dat het soms erg vermoeiend is. Een keertje een korte nacht is te doen.. 2 of 3 ook. Maar als je ècht ècht al heel lang slecht slaapt, omdat je kind(eren) slecht slapen, is dat doodvermoeiend. Je hebt overdag minder energie, je gaat ‘s avonds op tijd naar bed want wie weet wat komende nacht gaat brengen, je kunt minder hebben omdat je dus chronisch moe bent. Heel vervelend allemaal. Ik denk echt dat als de nachten al zo lang waardeloos zijn, dat het een goed idee is om er eens hulp bij te vragen. Via de huisarts of het CB, een slaapcoach die eens met je meekijkt. Slapen doe je toch al slecht, dus iets anders proberen kan vast geen kwaad.

Ik denk ook niet dat er één heiligmakend middel is dat helpt. Zoveel mensen, zoveel wensen en dat is bij kinderen net zo. Sommige kinderen moeten eventjes 5 minuten huilen en slapen dan heerlijk, sommige kinderen willen altijd de lamp aan, sommige kinderen willen even bij hun ouders in bed liggen, sommige kinderen dromen, sommige kinderen zijn bang…… en anderen niet. Het is altijd een zoektocht.

Liefs, Marinka (en slaap lekker voor vannacht!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s