Lieve, gevoelige Lot

Afgelopen maandag poste in in mijn stories op Instagram een berichtje over Lot en dat ze extreem gevoelig is. Dit deed ik in een filmpje, want het was nogal veel tekst anders. Maar al met al heb ik ook daar niet alles in kunnen vertellen, dus ik wijd er een blogpost aan. Vooropgesteld wil ik zeggen dat Lot gewoon Lot is, net zoals ieder kind zichzelf is. Met of zonder ‘labeltje’.

Sinds een paar maanden gaat ze naar de peuterspeelgroep en sinds een paar weken naar het kinderdagverblijf. Eerder ging ze altijd naar een gastouder. Lot moet wennen, zoals zoveel kinderen moeten wennen. Alleen is het bij Lot niet eventjes wennen, maar extreem wennen. Ze is erg talig maar ze kan niet vertellen wàt er zo spannend is. Leg dat ook maar eens uit als je 2 bent. Bij de gastouder heeft Lot het eerste jaar bijna alleen maar gehuild. Andere kinderen die geluid maakten, vaders die hun kind kwamen halen/brengen, mama weg… alles was spannend dus veel huilen. Gelukkig was de band er wel tussen Lot en de gastouder? Vanaf dat ze één jaar was ging het huilen over en ging het eigenlijk heel goed. Ze zat echt op haar plek. Om meerdere redenen zijn we overgestapt naar het kdv. Daar ga ik hier niet verder op in, dat doet er ook niet zo toe. Wel kan ik zeggen dat één van die redenen is dat ze ook een keer naar de basisschool gaat en het meisje anders niet weet wat haar gaat overkomen. Zoveel kinderen, een groot klaslokaal en het ritme. Nu leert ze de weg naar school al (het kdv en de psg zitten bij de school in), samen in de kring zitten, leerspelletjes, samen spelen en meer. Lijkt me een hele goede voorbereiding voor school straks.

Lot moet altijd enorm wennen aan dingen, houdt niet van harde geluiden (is ze echt bang voor), wil alles weten zodat het duidelijk is wat er gaat gebeuren, boos worden heeft bijna nooit zin, wanneer ik streng ben moet ze soms al enorm huilen omdat ze zo geschrokken is, ze klapt dicht bij vreemden (maar hé, welk kind niet?), is enorm empatisch en zo kan ik nog even doorgaan. Lot is gewoon Lot. Onze lieve, gevoelige meisje. In de speeltuin vorig weekend waren geweldig leuke bedriegertjes. Je kent het wel, van die waterfonteinen die af en toe aanspringen. Voor Lot zijn ze onvoorspelbaar, het maakt geluid en dus vindt ze het absoluut niet leuk. Sterker nog, ze is er bang voor. Ze heeft er ook niet mee gespeeld, ook al was het 29 graden. Ze zat lekker in het zand te scheppen met haar schepje. Helemaal prima. Genieten deed ze en daar gaat het om. Maar ik merk ook dat ze soms last van heeft van de gevoeligheid. De opvang is hier het grootste voorbeeld van. Ze stond bijna te hyperventileren in de gang, zo ontzettend spannend vindt ze het. Zelfs met haar lievelingsknuffel in haar hand.

Voor sommige kinderen helpt het goed om vlot afscheid te nemen. Sommige kinderen huilen dan even, maar vaak gaat het dan best goed. Dat is dus bij Lot niet zo. Ik ben wel duidelijk wanneer ik ga, ik blijf niet maar extreem plakken. We gaan even aan tafel zitten met een spelletje of puzzel en daarna ga ik. Dan heeft ze even kunnen wennen met mij erbij. Het is alsnog huilen, maar vaak niet meer zo extreem als toen we binnen kwamen. Wanneer ik haar ophaal hoor ik steevast dat het wisselend is gegaan die dag. Gelukkig betekent dat ook dat ze niet de hele dag huilt. Ze wil vaak wel aan de zijkant observeren wanneer andere kinderen spelen. Er gebeurt natuurlijk ook nogal wat. Kinderen maken lawaai, duwen of trekken soms, pakken speelgoed af, gooien de blokkentoren om en nog veel meer. Logisch, het zijn kinderen. Doet Lot thuis net zo. Na een drukke dag is het in slaap komen ‘s avonds vaak ook lastig. Je zou zeggen dat ze helemaal munt zijn maar vaak zit haar hoofd nog zo vol van alle indrukken dat ze dat eerst kwijt moet. In principe slaapt ze door ‘s nachts maar dat wisselt nog wel eens. Jullie snappen dat verhuizen in de drukke decembermaand mèt een baby op komst niet zo’n goede combinatie was he?

Lot is communicatief sterk en kan zich goed inleven in anderen, een hele mooie eigenschap. Ze ziet ook snel wanneer mensen een bepaalde uitdrukking hebben. ‘Die meneer kijkt een beetje zielig’. Onderweg ziet ze altijd van alles en is ze een echte flierefluiter. Haar vragen of zinnen zijn soms ook best bedacht. In de auto een half jaar geleden (ze moest nog 2.5 worden) zag ze een spinnetje op het raam buiten. ‘Mama, als ik nu dat spinnetje was, dan zou ik niet bij jou zijn in de auto maar buiten.’ En nu ik keelpijn heb, zorgt ze voor me met water in haar lievelingsbeker, pakt ze keelpastilles en kruipen we samen onder een dekentje.

Al met al moet ze enorm wennen aan nieuwe dingen. Ik zoek een beetje de balans nu tussen wanneer ze even de drempel over moet en daarna kan genieten en wanneer genoeg genoeg is. Weekendjes weg of vakantie houdt ze enorm van, dat is gezellig samenzijn. Ze vindt een dagje speeltuin, zwembad of dierentuin ook geweldig! Zelfs de voorstelling van Masha en de beer was geslaagd. Ik heb nu tickets voor een Sinterklaasvoorstelling geboekt. Zal ze best spannend vinden, maar ook erg leuk! Gelukkig helpen ze haar bij de opvang heel goed. Er kijkt zelfs een extern persoon mee om te kijken hoe ze handvatten kunnen krijgen om Lot te helpen. Ook zij zag dat ze op haar tenen liep. Ze kan ook goed zeggen als iets achteraf tòch leuk was! Dan merken we ook dat ze trots is op zichzelf. Ze zal op de opvang enorm moeten wennen het het vertrouwen krijgen dat het daar leuk is. Ze moet wennen aan dat wij als ouders even uit beeld zijn en dat ze zich moet overgeven aan de leidsters daar. Ze zal positieve ervaringen moeten opdoen, zodat die ervaringen zwaarder gaan tellen dat het spannend vinden. Al haar gevoelens mogen er zijn.

Via Instagram kreeg ik veel berichten en tips en het meeste doe ik al. Ik zal ze nog even op een rijtje zetten, wellicht heeft één van jullie er ook wat aan.

– therapie

– Sjaal, T-shirt of iets meegeven met mijn luchtje eraan

– Kinderboek ‘draakje vurig’

– Hartje op Lot’s hand tekenen en ook één op mijn hand (knuffelknop)

– Duidelijkheid en door te vertellen wat er gaat gebeuren

– Ik heb zelf de boeken ‘het hoog sensitieve kind’ en ‘wegwijs in hooggevoeligheid’

Liefs, Marinka

Een gedachte over “Lieve, gevoelige Lot

 1. Lucia zegt:

  Hi Marinka, wat ik hier lees had over mijn eigen dochter kunnen gaan toen ze 2 was. Zeer gevoelig, bang voor alles dat iets meer geluid maakt (de deurbel, wc doorspoelen), bang voor andere (drukkere) kinderen en te bang om langs iets druks of onverwachts (zoals een fontein) te lopen. Wanneer er een draaiorgel in de stad stond of een straatmuzikant dan liepen wij altijd een blokje om. Naar de kinderopvang brengen was elke keer weer een drama, ze wilde niks van andere kinderen weten en verstopte zich daar vaak op het toilet. Toen haar broertje geboren werd wilde ze daar de eerste 6 maanden niet bij in de buurt komen want baby’s kunnen nu eenmaal ineens gaan huilen.

  Ons werd ook therapie aangeraden, maar daar heb ik bewust niet voor gekozen omdat ik bang was dat dit haar het gevoel zou geven dat ze ‘anders’ was dan anderen en ik vond haar op die leeftijd ook echt te jong.

  Ik maakte me dan ook grote zorgen toen ze naar school moest, 30 kindjes in een klas, dat kon toch niet goed gaan? Toch ging het vanaf dag 1 goed. Ze gaat enorm graag naar school. Daar is (in tegenstelling tot de opvang) structuur en de kindjes zijn allemaal van haar eigen leeftijd. Ze is er volledig opgebloeid en heeft bergen vriendinnetjes. Ze blijft bang voor harde geluiden en houdt nog steeds haar handen op haar oren als ze het toilet doorspoelt maar dat is oké.

  Ik wil je daarom meegeven maak je niet teveel zorgen, ze is pas 2 en er kan nog veel veranderen. En de basisschool is dus weer een heel andere wereld dan de kinderopvang!

  Lieve groet Lucia

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s