Bye bye borstvoeding

Er staat nu definitief een dikke streep onder mijn borstvoedingssvontuur. Super dubbel, maar inmiddels is het goed zo. Waar ik Lot 20 maanden zelf heb kunnen voeden, is het bij Sep ‘maar’ 4 maanden gelukt.

20 maanden borstvoeding geven is natuurlijk erg lang. Het was van tevoren absoluut niet zo gepland of een doel om persé 6 maanden, een jaar of wat dan ook te halen. Ik stapte erin met het idee ‘ik zie wel hoe het gaat lopen’. De eerste weken deden zeer en had ik alles stuk. Maar de wondjes heelden en de borstvoeding liep prima. De meeste voedingen deed ik live en wanneer ik moest werken of een afspraak had, zorgde ik dat er genoeg gekolfde melk was. Bij Lot ben ik gestopt omdat het zo’n gewoonte was dat ze ‘s morgens en ‘s avonds nog even bij me dronk. Ze dronk ook helemaal niet veel meer. Ik stopte eerste de avond en een week of 2 later ook de ochtend. Ze had er totaal geen problemen mee, het was goed zo voor ons allebei.

Bij Sep gingen we het avontuur weer aan. Opnieuw had ik alles de eerste 2 weken stuk, maar nu wist ik waar ik het voor deed. Even doorbijten en de wondjes zouden weer helen. Sep dronk meteen vanaf de geboorte goed en leek een perfecte borstvoedingsbaby haha! We zijn al vrij vroeg begonnen met 1x per dag een fles (met gekolfde melk) want Lot weigerde keihard de fles. Dat was zacht gezegd niet heel tof toen ik moest gaan werken. Heb ik goed wat buikpijn van gehad. Maar Sep is compleet anders en vond de fles meteen prima! Heel erg fijn! We gaven hem dagelijks de fles en toen ik weer aan het werk moest, was dat ook geen probleem. Wat wèl vervelend was, is dat hij steeds vaker de borst liever niet wilde. Hij was de eerste maanden al zo onrustig, ging het net wat beter… kregen we deze drama. Hij huilde, krijste en overstrekte helemaal wanneer hij de borst kreeg. Niet altijd, af en toe. Hij moest er natuurlijk iets harder voor werken! Soms probeerde ik hem alsnog aan te leggen, maar eigenlijk had het helemaal geen zin. Dan pakte ik nog gekolfd melk en gaf ik de fles om vervolgens zelf nog te kolven. Dan ging het weer 2 dagen goed en dan was het weer drama. Steeds vaker wilde hij liever de fles. Ik wilde ècht niet zomaar opgeven. Hij was pas 3 maanden, ik ging toch niet nu al stoppen?

Tot ik op een dag boodschappen deed en er zo, hop, een pak kunstvoeding in mijn winkelmandje verdween. Daarmee kocht ik een heel stuk rust voor mezelf. Niet meer het mòèten kolven om Sep te voorzien van melk. Ik legde hem altijd eerst aan, maar wanneer hij ging huilen en weigerde, kon ik nu een flesje maken. Oh, beste beslissing ooit! En dat zeg ik, pro-borstvoeding! Dit duurde een aantal weken, en nu Sep ruim 4 maanden is, heb ik de borstvoeding afgebouwd. Dit heb ik heel langzaam gedaan. Ik kolf nu nog 1x per dag òf hij drinkt live bij me. De rest van de voedingen krijgt hij kunstvoeding. Ik heb rust, hij drinkt goed en we hebben er vooral geen stress van. Dat vind ik zo belangrijk. Die vraag heb ik mezelf ook zo vaak gesteld. Waarom geef ik borstvoeding? Natuurlijk is het gezond en beter dan kunstvoeding. Maar bovenal omdat het fijne momentjes zijn, ik trots was omdat ik Sep helemaal zelf liet groeien nadat hij 9 maanden in mijn buik heeft gezeten. Nu ik kunstvoeding geef, ben ik nog steeds trots. Trots dat ik de beslissing heb gemaakt waar we allebei gelukkiger van worden en ik geniet nog evenveel van de voedingsmomenten. Hij ligt bij me, drinkt heel tevreden de fles en kijkt me dan lief aan met mijn mooie blauwe ogen. Matthijs heeft meer voedingsmomenten met Sep, ik kan makkelijker de deur uit zonder kolf, flesjes en genoeg voorraad achter te laten. En zal ik nog eens wat zeggen… hij slaapt de nachten opeens door! Hoe fijn is dat? Of het met elkaar te maken heeft, weet ik niet zeker, maar zo lijkt het bijna wel!

Het stoppen is dus in de eerste instantie niet mijn keuze geweest, maar het is echt oké! Ik heb even moeten wennen, moeten loslaten en accepteren.

Liefs, Marinka

Een gedachte over “Bye bye borstvoeding

  1. Linda zegt:

    Heel erg herkenbaar!! Bij mijn zoontje ben ik om precies dezelfde reden op zelfde moment gestopt. Al krijsen en rood aanlopen als hij in de buurt van de borst kwam, terwijl hij ‘s ochtends vroeg half in slaap nog wel wilde.
    De fles was nooit een probleem. Dus bleef ik een tijdje kolven, werd daar echt ongelukkig van, kostte zo veel tijd die ik beter aan spelen en knuffelen met m’n baby kon besteden. Toen ben ik daar ook definitief mee gestopt na lange tijd afbouwen… Hij is nu 8 maanden en nog steeds drinkt hij in 5 minuten zijn fles leeg en warm eten is ook zo weg. De borst ging hem gewoon te traag!
    En toch heel blij dat hij die 4 maanden wel bv heeft gekregen, is toch mooi meegenomen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s