Wat eet mijn peuter op een dag

Kinderen en eten, je kan er een boek vol over schrijven. Is ook genoeg gebeurd al! Baby hapjes, healthy food, leuke traktaties en veel, veel meer. Het ene kind is een makkelijke eter, de ander niet. Hier gaat het altijd met fases. De ene keer eet ze de kast leeg, waar ze de andere keer zeer kieskeurig is. Al met al eet ze goed en gezond. Maar hé, ik vind dat kinderen vooral kinderen moeten blijven en daar hoort ook wel eens een koekje of een chippie bij. En af en toe een patatje eten doen we ook. Vindt ze heerlijk en kan ze prima hebben. 

FFE2DF4D-AD66-4E84-977A-098343141EBD.jpeg

Toch maken we wel keuzes. We eten niet elke dag taart, patat etc. Logisch, tuurlijk! Lot maak je ook heel blij met een stuk paprika of komkommer, koekje? Een doosje rozijntjes is vaak net zo lekker! En koekjes hoeven niet een dikke laag glazuur te bevatten, biscuitjes zijn ook koekjes. Bevat daarnaast veel minder suiker dan een lange vinger. Met drinken net zo: Lot heeft (naast borstvoeding tot 20 maanden) al-tijd water en thee gedronken. Nooit iets anders. Vanaf dat ze een jaar of 2 is drinkt ze heel af en toe eens wat anders. Kinderappelsap (zit suiker in, maar minder), wat optimel of chocomel. Het laatstgenoemde ook niet elke dag. Ze drinkt verder geen melk, dus andere vorm van zuivel is fijn. Ook kwark eten vindt ze lekker. 

Ontbijt: Wij zijn altijd vrij makkelijk met ontbijt. Ze eet nauwelijks meer een papje, maar des te vaker brood. Meestal 2, soms iets meer. Liefst met hagelslag, smeerkaas of smeerworst. Altijd met een kop thee erbij.

Tussendoor: drinkt ze water en thee. Vaak eet ze nog fruit of rozijntjes. Soms een koekje of klein snoepje. En heel af en toe (bij de sneeuw laatst) een lekkere chocomel met een zelfgebakken cakeje. We maken het zeker tijdens m’n verlof gezellig!

Lunch: 2 boterhammen, tosti, een bananenpannenkoek, mug cake.. we wisselen wat af. Soms ook wat kwark met vezels. Ze drinkt water/thee of iets van zuiveldrank erbij.

Na het middagslaapje is het wisselend wat ze eet. Soms een knijpfruitje, soms een bak met verschillend fruit en soms een bordje met verschillende lekkere hapjes erop: komkommer, rozijnen, paprika, stukje kaas of worst. Of een koekje. Ze vindt het allemaal even lekker. Ik vraag haar wel eens of ze een appelsapje wil drinken, maar bijna altijd heeft ze liever water of thee. Ze màg best 1x een ander drankje (limonade, appelsap) op een dag, maar dit wil ze vaak niet. Limonade vindt ze maar zoet en niet lekker (hoe dun we het ook aanlengen). En af en toe een lekker chippie eten, mmm!

5f689cee-a15c-4c8c-b543-d5bb0c623d81

Avondeten: Lot houdt er niet van als het eten gemixt is. Stamppot, risotto etc is niet aan haar besteedt. Ik pak vaak het vakjesbord van “done by deer” zodat het eten er netjes gescheiden op ligt. Wat eet ze graag? Rijst met witvis en veel broccoli. Aardappels met boontjes of wortels. Verse pasta met spinazie (4 minuten koken en klaar), pasta met pesto, patatjes. Vlees heeft ze echt aan moeten wennen, maar ze eet het steeds beter. Favoriet is een ei. Wanneer we boerenkool eten is ze alleen blij met de rookworst. Vaak nog een toetje er achteraan (kleine danoontje of wat appelmoes) en dan is het wel klaar voor de dag. Ook ‘s avonds drinkt ze alleen water of thee. 

Lot is (nog) ons enige kind en ik heb totaaaaaal geen referentiekader of ze goed eet of niet. Het gaat wel àltijd met fases. De ene keer eet ze een halve broccoli op en de andere keer weigert ze haar eten. Iets met een sprongetje, geen honger of zìn in mama’s gekookte eten, eigenwijs, grenzen zoeken, niet fit.. zeg het maar. Volgens mij bestaan er ook geen kinderen die alles altijd maar eten. Momenteel zit ze volgens mij in een groeispurt want ze eet niet normaal hoeveel. Waar laaaaaat ze het?! Nouja, daar heb ik wel een antwoord op, maar ze komt geen grammetje aan. 

Ben nu ook wel benieuwd wat jullie kinderen eten.

Liefs, Marinka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s