Opvang

Iedere werkende maar ook niet werkende moeder krijgt ermee te maken. Opvang! Hoewel jij er als ouder het meeste bent en wilt zijn voor je kind(eren), ontkom je niet aan opvang. Een feestje, afspraak, ziekte of ga je werken? Je kindje heeft opvang nodig. Hoe hebben wij dit geregeld en wat is mijn gevoel hierbij?

In het stukje ‘logeren’ vertel ik wat uitgebreider waarom Lot vrij weinig uit logeren gaat. Wat ben ik dol op de kleine blondie die ‘s morgens vroeg altijd bij mij in bed kot kroelen. Of keihard liedjes aan het zingen is om 6u ‘s morgens. Op onze familie kunnen wij altijd rekenen voor incidentele opvang. Nachtje logeren? Avondje oppassen? 20 weken echo of tijdens alle hypotheek gesprekken. Ze staan àltijd klaar.  

74A6C63A-FDDC-4B26-86B9-C4A403A3A30F

Ik werk twee dagen in de week als leerkracht in het primair onderwijs op een school een half uur rijden van ons huis. Op de donderdag is Matthijs om de week thuis (papadag) en de andere donderdag past mijn moeder op. Ik breng haar dan bij mijn moeder thuis ‘s morgens vroeg. Dit kan prima, want mijn ouders wonen 5min rijden van mijn werk vandaan. Ideaal. Lot heeft daar een eigen kamer (deze laat ik nog eens zien bij de rubriek ‘kamertje van mijn kind’). Zeker als Matthijs thuis is, is dat heel relaxt in de ochtend voor mij. Lot hoeft haar bed niet uit en is gezellig bij papa. Zo leuk dat ze ook ècht een dag samen hebben. Als ze naar mijn moeder gaat, moeten we 7u in de auto zitten. Vroeg, maar dit is om de week. Mijn moeder en Lot hebben een hele sterkte band. Ze zijn zo dol op elkaar, zo fijn en bijzonder. Dit was eigenlijk al meteen zo, maar in de afgelopen 2 jaar natuurlijk ook nog gegroeid. Op de donderdagen heeft ze sowieso een leuke dag!

Elke vrijdag breng ik Lot naar de opvang, gastouderopvang. Hier hebben we destijds voor gekozen omdat het flexibel is, maar vooral huiselijker en kleinschaliger. Onze gastouder woont bij ons in de wijk, lekker dichtbij. Nu breng ik altijd een blij meisje naar de opvang. Wanneer ik haar ophaal is ze moe, maar heeft ze altijd fijn gespeeld. Dit is de eerste maanden dat Lot ging, heeeeel anders geweest. Lot had zo’n moeite om te wennen, om zonder mij te zijn, met andere kinderen en geluiden om zich heen. Mannen vond ze spannend, dus ze was snel aan het huilen als er een vader in huis was, huilende andere kinderen vond ze maar niks. Harde geluiden schrok ze van, dan moest ze ook huilen.  Niet live borstvoeding maar gekolfde melk uit een flesje… al met al, Lot had het moeilijk. En ik vond dat natuurlijk ook moeilijk! Je hart breekt als je kleintje het moeilijk heeft. Je gaat pas echt fijn werken als je weet dat je kind het ook fijn heeft. Wegbrengen gaat zo tegen je gevoel in, helemaal dan! Ze had het ook niet eventjes lastig met afscheid nemen, maar eigenlijk de hele dag door. De gastouder droeg Lot ook veel in een draagzak, wat ik ook deed. Superfijn! Ze had het ook echt goed daar, maar ze is zo gevoelig. Ik plande ook nooit iets de vrijdagavond, omdat ik gewoon thuis wilde zijn met Lot, voor Lot.. en voor mezelf. Het heeft even tijd gekost, maar ik vertelde al dat ze inmiddels met veel plezier gaat. Spelen met andere kinderen, in een andere omgeving, het is zo goed voor d’r. 

96844A9D-BB25-42F0-91F5-0E47DEFD2DFF

Inmiddels wordt ze bijna 2 en ik kwam aan het hek van een opvang / peuterspeelzaal laatst in gesprek met een leidster. Nu heb ik totaal geen intentie om Lot naar een kdv te doen, nu ze na heel wat investeren haar plek heeft gevonden bij de gastouder. Een peuterspeelzaal daarentegen lijkt me wel super voor haar. Spelen met nog meer andere kinderen, wennen in een grotere groep. Spelen met ander ontwikkelingsmateriaal en wat structuur qua dagindeling (kringactiviteiten, samen eten etc) De leidsters oefenen vaak veel op taalgebied en sociale / emotionele ontwikkeling van je peuter.  Dus ja, het lijkt me zeker wat. Ik dacht overigens dat kinderen vanaf 2.5 terecht konden, maar vaak kan dit al vanaf 2 jaar! Nu ga ik Lot niet meteen aanmelden, maar in 2019 ga ik me hier zeker meer in verdiepen en eens op een aantal peuterspeelzalen kijken. Ook dacht ik dat het altijd 2 dagdelen per week was, maar 1 of 3 mag blijkbaar ook. Goed om mee te nemen. Aan het hek hoorde ik al allerlei nieuwe informatie, zeker eens een bezoekje waard dus. 

658A979E-EBAB-4BEA-BFFB-CA2F7AD391CC

Ik ben heel benieuwd hoe jullie de opvang hebben geregeld. Ouders? Familie? Kdv of gastouder? Of hoe doe je dat als je kind al naar school gaat? Bso?

Liefs, Marinka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s