5x Lekker makkelijk èn gezond

Een tijdje geleden vroeg ik jullie om makkelijk te maken recepten voor kinderen. Tussendoortjes, lunch of avondeten. Ik kook zoveel mogelijk zelf voor Lot, maar soms is mijn inspiratie even op. Herkenbaar? Hieronder deel ik een aantal heerlijke recepten die ook nog eens makkelijk te maken zijn. Ook voor papa en mama smullen!

Lisa kruisDadelhapjes:
Je kunt het met heel veel verschillende ingrediënten variëren. Wortel rasp, of kokos rasp.

Mijn favoriet:
4 grote dadels
Handje walnoten
Handje hazelnoten
Theelepel tahini ( sesam zaad pasta )
Theelepel stroop (caramel, honing of vanille extract )

Alles fijn hakken in de hacker (eerst even de noten hakken en dan de rest erdoor is t makkelijkst) en dan kun je van dat mengsel balletjes kneden.

Stukje pure chocola erdoorheen doen is ook zalig!

95E29E53-11DB-45D0-97D0-3A28C1FC8EA6

Jonne Steenhuis / Quiche 

Een hartige taart doet het bij ons altijd goed om de kids groenten te laten eten. Want ja, het is taart dus dat klinkt al lekker toch? Je kan er eenvoudig mini porties van maken door het in kleine springvormpjes of cupcake bakblik te doen. Dat maakt het voor de kinderen extra leuk.

Benodigdheden

 6 plakjes bladerdeeg

4 eieren

125 ml crème fraiche

50-75 gram geraspte kaas

2 preien

Stuk of 10 cherrytomaten

Rauwe (gerookte) ham

 Laat de bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de gesneden prei met knoflook en zout en peper. Klop de eieren met de crème fraiche en kaas en breng op smaak met wat worchestersaus en Italiaanse kruiden. Bekleed een springvorm of ovenschaal met het bladerdeeg (zie foto: maak van vijf plakjes een kruis en snij de laatste in vier kwarten om verder op te vullen). Leg de ham op de bodem, doe de prei erop en giet het eimengsel erover. Leg dan de doormidden gesneden tomaatjes erop en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Ik gebruik altijd onderwarmte met hete lucht functie, anders wordt het deeg snel te bruin. Je kan het ook afdekken met folie als dit gebeurt.

Je kan oneindig variëren met de vulling. Nog wat lekkere opties die het bij ons goed doen: broccoli met (zongedroogde) tomaat, paprika met chorizo of salami, zalm met courgette, spinazie en kip, prei met gebakken spekjes.

Lizette Breebaart / rijst met champignons, prei en boursin

Benodigdheden:

Doosje champignons

1 dikke of 2 dunne prei

2 kipfiletjes (of meer als je dol bent op kip)

Rijst (zoveel je maar lekker vindt, want komt naast de rest op je bord)

Blikje champignonsoep van unox (die rode van 515ml die je normaliter verdunt met water)

Pakje boursin (groot of klein maakt niet uit)

Kip in blokjes snijden. 

Wokpan aan en kip goed lichtbruin wokken. Ondertussen rijst koken (kan met of zonder zout) en de champignons en prei in dunne plakken snijden. Als de kip bijna klaar is, dan de champignons paar minuutjes meewokken, prei erbij paar keer omscheppen en even deksel erop. Paar keer omscheppen in de tussentijd. Als je prei goed gewokt is, dan het blikje champignonsoep erbij als ook het pakje boursin en dit 10 min. laten doorkoken. Ondertussen rijst afgieten en met deksel erop 10 minuten op je aanrecht laten staan.

4E3F7B2A-3F59-4960-AACF-AC9488499724

Karin Posset / muffins
Ingrediënten: alles wat je lekker vindt en eieren, evt wat peper en zout.
Benodigdheden: muffinvorm en een oven.
Snij alle ingrediënten die je er in wilt hebben klein en gooi samen in een kom. Klop de eieren op. Ik gebruik meestal 3 of 4 eieren voor 12 muffins. Doe de eieren in de kom bij de rest en giet alles in de muffinvormpjes en doe ongeveer 20 tot 30 minuten in oven op 200°c.
E4BA44DB-CFF3-41D4-A7EA-96FD416DEFE5
Ilse Wagenaar / kwarktaartjes in een glas
Benodigdheden voor 2 porties: bakje Griekse yoghurt, handje vol aardbeien, 2 biscuitjes (honing naar smaak).
  1. Verkruimel de biscuitjes en leg ze op de bodem van de beker/glas.
  2. Doe de yoghurt en de aardbeien samen in de blender en mix tot het een glad geheel is
  3. Snijd nog wat aardbeitjes voor de sier
  4. Proef het mengsel, als het niet zoet genoeg naar je smaak ik kun je nog wat honing toevoegen
  5. Schenk het mengsen in de bestemde beker/glas
  6. Laat min 3 uur opstijven in de koelkast
  7. Eet smakelijk

Een gedachte over “5x Lekker makkelijk èn gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s