Kraamvisite: go’s and no go’s

Je bent net bevallen van je kindje en wanneer je lichaam en geest het toelaten wil je je kroost graag aan iedereen laten zien. Je bent zoooo trots, want hé, jullie kindje is toch gewoon de allermooiste en liefste en leukste van allemaal? Tijdens mijn kraamweek heb ik bewust zo mij mogelijk bezoek ontvangen. Mijn ouders, schoonouders, broertje en zusje waren welkom. Ook de opa en oma van Matthijs mochten een keer langskomen om hun eerste achterkleinkind te bewonderen. Verder heb ik alle visite afgehouden die week. Ik was zelf overreden door een vrachtauto, was moe en wilde daarnaast vooral genieten van òns als gezin. Wat zijn nou go’s and no go’s wat kraamvisite? Wat mij betreft het volgende:

E06951B6-31ED-4EAB-B973-4C2C614EE4CD

NO GO’S:

Onaangekondigd aankomen. Wacht tot je het geboortekaartje hebt gekregen en bel/ app daarna om een afspraak te maken. Of wanneer je een nauwe band hebt spreek je iets via de app of telefoon af. Wacht tot je een uitnodiging hebt gekregen.

Langskomen op een niet afgesproken tijdstip. Als kersverse ouders ben je erg druk met voeden van de baby, hygiëne, slapen (ook zelf) etc. Kom zéker niet te laat wanneer je hebt afgesproken. De kersverse ouders hebben genoeg andere dingen te doen.

Langskomen wanneer je ziekjes bent. Een baby’tje is erg gevoelig voor infecties. Verkouden, hoesten, griepje? Stel je bezoekje even uit. Heb je een koortslip mòèt je thuisblijven. Dit is zelfs levensgevaarlijk voor baby’s.

De baby ongevraagd oppakken. Heel lief en schattig zo’n baby’tje. Wacht je wel even totdat je de baby màg vasthouden van de ouders?

Te lang blijven: Een uurtje is lang genoeg, ook als je net zelf een uur in de auto hebt gezeten. Ik was na een uurtje moe en wilde gewoon liever even liggen en vooral niet meer kletsen. Of mijn kindje voeden.

Ongevraagd advies geven. Of je nou al 12 kinderen op de wereld hebt gezet of niet, respecteer de opvoeding van ouders. Iedereen is anders is iedereen doet het weer anders.

Alleen over jezelf praten : Als je net papa of mama bent geworden zit je (meestal) op een roze wolk. Lààt ze daar vooral opzitten. Het interesseert ze echt niet dat de hond van de neef van de achterburen een splinter in z’n poot heeft. En je eigen bevallingsverhaal mag je ook achterwege laten. Gedeelde smart is halve smart?!

GO’S

Cadeautje. Neem wat leuks mee voor de baby. Weet je de smaak van ouders niet? Een bon is minder leuk om te geven, maar wel altijd goed. Je kunt ook gerust vragen of ze wensen hebben. Liever dat, dan aankomen met een cadeautje dat niet in de smaak valt en op zolder beland.

Complimentjes geven: Vertel ouders hoe lief/mooi/schattig hun baby’tje is. Ze zijn supertrots op hun kleintje.

Eten meenemen: Het laatste waar je zin en tijd voor hebt is koken. Kook thuis wat en neem het mee. De ouders zullen je dankbaar zijn.

Vragen of je wat voor ze kan doen: Simpel, maar heel effectief. Een helpende hand kan zo fijn zijn. Misschien is het alleen even de vaatwasser uitpakken of een brood bij de bakker halen.

Hebben jullie nog aanvullende go’s and no go’s?

Liefs, Marinka

D9C849A5-4922-449A-BFDC-F59C03242E68

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s