Remifentanil: dat bevalt goed!

Lekkere binnenkomer he, die slechte woordgrap uit de titel. Maar het is wel waar. Tijdens de bevalling van mijn tweede, dochter Floor, heb ik gebruik gemaakt van deze vorm van pijnbestrijding. Ik kijk mede dankzij de Remifentanil terug op een prima bevalling.Tijdens het oriënteren op de mogelijkheden van pijnbestrijding kon ik destijds – bijna drie jaar geleden inmiddels – weinig ervaringsverhalen vinden over Remifentanil. Daarom vind ik het leuk om juist dit terug te laten komen in dit blog over hoe mijn Floor ter wereld kwam.

Even een throwback; ruim vijf jaar geleden kwam mijn Stijn ter wereld. Ik had natuurlijk geen idee wat er op me af zou komen, dus liet alle opties open. Liefst wilde ik bevallen in de speciale bevalkamers in het ziekenhuis (want we woonden in een tijdelijk huis), maar die heb ik nooit gehaald. De pijn overviel me zo dat ik, vrij laat in het proces, toch koos voor een ruggenprik. Maar daar bleek ik net te ver voor te zijn. Zodoende beviel ik in het ziekenhuis, zonder pijnbestrijding, en man oh man wat vond ik die laatste paar centimeters tegenvallen (lees: ik ging zowat dood). Het was verder een hartstikke standaard bevalling met nauwelijks complicaties, maar ja…de pijn bleef me nog lang bij.

55061B8D-8E6D-4EFD-8C90-8BFD5C798803

Opties voor pijnbestrijding
Daarom heb ik bij Floor goed gekeken naar de opties voor pijnbestrijding. TENS, waterinjecties, ruggenprik, pethidine, lachgas, ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Maar Remifentanil sprak me het meest aan. Het is een morfine-achtig medicijn dat je via een infuus krijgt. Door middel van het pompje en een drukknop kan je jezelf een dosis geven als je veel pijn hebt. Voor mij de belangrijkste voordelen: het gevoel van controle en het feit dat het snel uit je lijf is, waardoor de persweeën helemaal puur natuur gaan. Het grootste nadeel leek me dat je er misselijk en suf van kan worden. Lees bijvoorbeeld hier meer over Remifentanil.

Start van de bevalling
De laatste twee weken voor de bevalling kom ik bijna dagelijks bij de verloskundige. Floor bleek toen al een eigenwijs ding. Niet ingedaald en een enorme buik met vruchtwater…ruimte zat dus om lekker te draaien van stuit- naar hoofdligging en weer terug. Een dag na mijn verjaardag, maandag 27 juli, heb ik een rustig dagje. Vanaf eind van de middag begint het gerommel maar heb ik nog niet echt last. Toch maar de verloskundige bellen, om zeker te weten dat ze met haar hoofdje naar beneden ligt. Bij de eerste check blijk ik al tegen de 5 cm ontsluiting. Whoohoo die krijg ik zomaar cadeau. Daarna zetten de weeën wat meer door en ook al vind ik het goed te doen, ik besluit toch naar het ziekenhuis te gaan.

Aan het pompje
Rond 18.30 zijn we in het ziekenhuis en ga ik aan de CTG. Ik zit op 6 cm en de weeën beginnen iets minder leuk te worden (alsof ze ooit wel leuk zijn). Via een infuus word ik aangesloten op de Remifentanil en ik krijg uitleg over hoe het te gebruiken. Als de morfine begint te werken, heb ik wel zo’n ‘woei dit stijgt naar mijn hoofd’- gevoel, maar ik voel me niet super high. Na elke wee mag ik op het pompje drukken, zodat het volgende shot werkt op het piekmoment van de nieuwe wee. Soms vergeet ik of dat ik al heb gedrukt, maar het is zo begrensd dat je jezelf nooit te veel toedient.

BCF1DD86-0021-424F-B830-1FA1F59AC1A8

Laatste centimeters
Het pompje werkt fantastisch. De weeën zijn te voelen en ik moet ze ook wel een beetje wegpuffen, maar het scherpe randje op de piek is weg. Ik voel me wat lichtjes in mijn hoofd, maar verder ben ik helemaal bij. Het is best gezellig eigenlijk, want ik heb nog genoeg praatjes. Na een uurtje breken rond 20.00 uur mijn vliezen…ik zal details over die tsunami besparen. Daarna worden de weeën langzaam heftiger. Het laatste uurtje is het niet relaxed meer; ondanks de morfine voel ik best wat pijn en moet ik flink puffen.

Welkom lieve Floor
Om 21.30 uur heb ik 10 centimeter ontsluiting en wordt het pompje uitgezet. De overgang is eigenlijk heel natuurlijk; ik heb niet het gevoel dat ik van nul naar 100% pijn ga. Even daarna komt de persdrang heel sterk en pijnlijk op (het braaaandt). Dat kind móet er dus snel uit, het is niet te houden. Binnen vijf minuten en in drie persweeën lanceer ik Floor zo heftig dat ze d’r zowat moeten tegenhouden. En toen was ik weer mama, en stapelverliefd op het allermooiste meisje van de hele wereld.

BDDD54DF-E7B1-4B19-85E7-2FE2F2F658C1
Goed spul
“Goed spul he,” zei de verloskundige toen ik mijn eerste shot Remifentanil voelde. En dat is dus de moraal van mijn blog. Als je helemaal pijnloos wil bevallen, is het misschien niet iets voor jou. Maar ik vond het juist fijn dat ik de normale opbouw van weeën heb meegemaakt. En dat ik voelde dat mijn lijf deed wat het moest doen. Door de Remifentanil had ik meer rust om de bevalling bewust mee te maken, omdat ik niet alleen maar met pijn bezig was. Ook kon ik de krachten sparen die ik in de allerlaatste fase nodig had.

FA2696E6-1725-4B43-A198-0D14BE52DD03

Een gedachte over “Remifentanil: dat bevalt goed!

  1. Maud - Maudgeniet.nl zegt:

    Haha, zo leuk om te lezen dit! Mijn ervaringen zijn compleet anders.. Mijn bevalling van Fenne duurde heel lang. Ik wilde zonder pijnbestrijding bevallen, maar omdat ik al zo lang bezig was, was ik te vermoeid. Dus kreeg ik ook dit pompje. Op dat moment leek dat prima.. Maar ik was wel behoorlijk suf en ben echt stukken kwijt. Ik viel dan ook steeds in slaap tussen de weeën door. Persweeën? Die had ik niet! Ik moest op het schermpje kijken wanneer ik een wee had! Bij Saar ging de bevalling zó snel, dat er geen tijd was voor pijnbestrijding. Fijn! Want nu kon ik het écht ‘zelf en alleen doen’..

    Pas na de bevalling van Saar realiseerde ik me dat dat morfinepompje voor mij echt niet fijn was. De bevalling van Saar heb ik meegekregen van A tot Z en na de bevalling was ik veeeel sneller weer fit.

    Zo zie je maar weer, elke bevalling is anders. Leuk om te lezen dit, Jonne!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s