Natuurlijk ouderschap

Hoi! Ik ben Lotte, ik ben 27 jaar oud en mama van Lana Sofie (23 maanden) en Evy Mae (8 weekjes) Al 7 jaar samen met mijn maatje Bobby. En zie hier, mijn eerste blog!

Het is 00:35 als Ik gehuil op de babyfoon hoor. Ik zucht even. Luid verdriet klinkt in onze kamer. “Moet ik dit keer gaan?” Vraagt mijn vriend. “Nee, blijf maar liggen, ze wilt waarschijnlijk toch alleen maar mij.” Ik loop naar Lana haar kamertje toe. Dikke tranen. We knuffelen even, zet het muziekje van de babyfoon aan, en leg haar weer in bed. “Mama bij zitten” zegt ze. “Ja lieverd, mama blijft even bij je zitten.” Ik pak een klein kleuter krukje en settle mezelf naast haar ledikant. En daar zit ik weer, zoals bijna elke avond, met mijn hand door de spijlen mijn zelfgemaakte slaapliedje te zingen. Ze slaapt weer, mooi kan mama weer terug naar Evy en papa. Ik sluip de kamer uit, waarna het gehuil weer begint. Snikkend en huilend zegt ze weer “Mama bij zitten, Lana grote bed” Mijn hart breekt altijd op deze momenten. “Mama is zo terug, dan gaan we samen op ‘t grote bed.” Ik pak mijn dekbed, baby Evy van 8 weekjes en ga samen met haar op het logeer bed liggen. “Oogjes dicht, lekker slapen. Hou van jou.” “Housjou mama.”

Ik heb er altijd voor gekozen om ‘s nacht het gevecht met Lana niet aan te gaan. Ik weet dat dat een lange strijd is namelijk.
En ik vraag me altijd af, wat schiet ik ermee op? Ze zal me vast nodig hebben op dat moment. Lana heeft eigenlijk altijd slecht geslapen. Ik heb haar daarin altijd gevolgd. Ze wilde van baby af aan al niet in haar eigen bed. En laten huilen staat niet in ons woordenboek. Dus sliep ze overdag bij mij in de draagdoek en ‘s nachts naast me in bed. Elf maanden lang ging ik samen met haar om zeven uur naar bed. Ja, killing voor je relatie. Eigenlijk gekkenwerk, maar het voelde voor mij juist heel natuurlijk. Elf maanden lang viel ze in slaap aan de borst of op mijn buik. Veilig bij mama. Rond een jaar zijn we langzaam begonnen met haar in bed leggen, er naast zitten, liedjes zingen. Het ging super en grotendeels zonder huilen. En werd er wel gehuild was ik bij haar.

9EA44AC7-50B7-4299-AF6D-3DD9AC0460BC

De manier waarop ik mijn kinderen opvoed had ik nooit van mezelf verwacht. Ik volg ze zo veel mogelijk en ik houd ze zo dicht mogelijk bij me. Als in; cosleeping, dragen, niet laten huilen, rapley, borstvoeding (wat bij Lana ook écht niet zonder slag of stoot ging Lees: kloven, spruw, syndroom van raynaud.) Ik had nooit gedacht zo veel waarde te hechten aan borstvoeding. Wederom misschien gekkenwerk, maar het voelde juist weer zo natuurlijk. Hoe moeilijk het begin ook was.

9EE91354-16BC-43CB-BB3E-776F4EED3F99
Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik in groep 5 zat. Mijn vader heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis en is manisch depressief. En believe me, daar is moeilijk mee om te gaan en mee te leven. Ik durfde als klein meisje nooit echt vriendinnetjes mee naar huis te nemen, omdat ik nooit wist hoe papa zijn bui was. Ik denk dat ik deels door mijn jeugd het zo enorm belangrijk vind dat mijn kinderen een veilige thuis haven hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, fouten kunnen maken, zich kunnen uiten, en gewoon weg gelukkig kunnen zijn.

En “onze” manier is niet zaligmakend. Ik beperk me in veel dingen omdat mijn meiden zo aan me gehecht zijn. Ik kan bijvoorbeeld alleen Lana naar bed brengen, dat krijgt Bobby niet voor elkaar. Of nou ja, soms lukt het. Maar dat is me wederom de tranen niet waard. En ook ik kan alleen maar Evy de borst geven. Maar deze tijd duurt maar zo enorm kort als je het vergelijkt met de rest. Het is allemaal al in een oogwenk voorbij. Dus daarom cijfer ik mezelf met alle liefde deze periode weg voor hun. Omdat dat wederom, zo natuurlijk voelt.

24CFCB28-3A92-4407-94D0-C7CDF3EB3425

Lotte (Instagram @alottalove)

 

 

3 gedachtes over “Natuurlijk ouderschap

  1. Kim van Zuidam zegt:

    Klinkt als alleen maar LIEFDE!! ❤ En ook hier een mama die de strijd in de nacht niet aangaat en ook kiest voor het logeerbed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s