Schermtijd

Dat is echt de tijd van nu’ of ‘vroeger hadden we dat niet hoor.’ Dat is wat ik nog wel eens hoor wanneer Lot als een ware pro op de iPad zit te spelen.

Echt spelen het niet te noemen natuurlijk. Ze swiped handig van het ene Bumba filmpje naar de Teletubbies en weer door naar Nijntje. Nog even lekker swingen op ‘klap eens in je handjes’ en door naar een Russische versie ‘Johny Johny, Yes papa’.  Leuker nog dan kijken naar het filmpje is steeds een ander plaatje aanklikken, vooruitspoelen , op de home knop klikken en ‘oh-oh’ roepen als het filmpje van het beeld verdwijnt.

564C73A6-DBB6-4164-9F00-685F1F49F994

Tegenwoordig kun je geen nieuws site openen en je kom al gauw iets tegen in het kader van ‘beeldschermen niet goed voor kinderen.’ Natuurlijk is urenlang naar een scherm staren niet goed. Feit is wel dat onze wereld digitaliseert. Als ouders zijnde mòèt je natuurlijk nergens in mee, een keuze heb je altijd. Toch denk ik dat iPads, smartphones etc. bij de huidige samenleving horen. En ik vind het eigenlijk dikke prima dat Lot hiermee al jong leert omgaan. Natuuuuurlijk niet de hele dag door en ook niet al te lang. Als ouders heb je de taak dit op een juiste manier in te zetten in de opvoeding. Ik denk dat ze beter af en toe eens 10 minuten kan kijken en spelen, dan een half uur lang achter elkaar. Het is voor kinderen makkelijk speelgoed, snel vermaak. Ik leg de iPad overdag vaak op een plek die Lot niet ziet, want de aantrekkingskracht is groot. En als ze ‘m niet ziet, mist ze ‘m ook niet. Dan leert ze zelf spelen, voelen, ontdekken door te doen.

Maar wat ze toch allemaal ziet en leert op de iPad is geweldig. Dàt hadden ze vroeger niet nee. Vroeger keken wij naar meneer Aart van Sesamstraat. Ik ben overtuigd dat ze op de iPad van alles leren. Lot is nog te klein om èchte leerspelletjes te spelen, maar dit kan ze vast snel genoeg. Toch leert ze al wat woordjes en telt ze een beetje mee met de Teletubbies, doet dierengeluiden na, probeert woordjes na de zeggen van filmpjes en weet bij sommige liedjes hoe de dansjes gaan. En eerlijk, als ze weer eens om 6.00u wakker is en gedronken heeft bij me, kan ik daarna nog heeeeeel even mijn ogen half dicht doen. Kind blij want ze mag op de telefoon en zo kan mama even rustig wakker worden. Of wat dacht je soms van tijdens het koken? Lot speelt even op de iPad en ik kan rustig met allerlei pannetjes in de weer, zònder een jengelende dreumes aan mij benen ‘til me dan op mamaaa’. Zolang ze zichzelf daarnaast ook prima kan vermaken, ben ik blij met deze toevoeging van ‘de tijd van nu,’

906CA85C-63DF-4B4D-B58D-2F97D37FA70B

Er zijn ook allerlei leuke apps voor jonge kinderen. Aangezien ik er nog niet helemaal in zit, plaatste ik een oproepje en vroeg ik jullie de leukste te delen. Dank jullie wel. Deze deel ik hieronder met jullie. Enjoy!

Baby blocks
Pret voor peuters
Nijntje (Gratis is met reclame, maar bij de betaalde versie niet)
Jokie & Jet
LEGO/DUPLO (verschillende soorten)
Sound touch (betaalde versie is leuker)
Telekids (wel reclame)
Peppa Pig
Zappelin (handig voor filmpjes zonder YouTube ‘troep

Liefs, Marinka 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s