Mijn hormonen en de Anticonceptiepil

Hormonen, we hebben ze allemaal. Deze stofjes beïnvloeden ons lichaam. In deze blog wil ik het hebben over de vrouwelijke hormonen en hoe het mij beïnvloed. Ik vind het best een beetje spannend om te schrijven, omdat het zo persoonlijk is.

Voordat wij zwanger raakten slikte ik 14 jaar lang de anticonceptiepil. Een behoorlijk lange tijd dus. Toen ik stopte had ik behoorlijk last van ontpillen. Ik had last van buikpijn, pijnlijke borsten, nog meer last van hoofdpijn en ik zat niet lekker in mijn vel. Na een kleine maand was dit over. Ik had geen idee dat dit kon gebeuren wanneer je met de pil zou stoppen. Ik vond het best heftig en het zette me aan het denken over de anticonceptiepil. Wat zit er allemaal in en waarom reageert mijn lijf zo?!

Toen ik zwanger was van Lot was ik de eerste weken ontzettend moe, maar niet één keer misselijk. Dank u hormonen! Mijn zwangerschap kan zo het boekje in, ik had vrij weinig last van de hormonen. Ik had geen stemmingswisselingen (vraag de man maar ;)), geen pijnlijke borsten, obstipatie of andere gekheid. Natuurlijk had ik wel andere typische kwaaltjes (100x naar de wc, eten opeens niet meer lusten, duizelig door de lage bloeddruk etc.) maar daar ga ik het nu niet over hebben.

Toen Lot geboren was ben ik borstvoeding gaan geven. Ik wilde ook niet direct aan de pil, eerst kijken wat mijn lijf zou doen. Wanneer je borstvoeding geeft kan het namelijk even duren voordat je menstruatie weer op gang komt. Dit was bij mij ‘al’ na 4 maanden. Ik heb nog even gewacht en heb toen bij 7 maanden besloten voor de minipil te gaan. In de cerezette pil is zonder oestrogeen maar wel net zo effectief als de ‘gewone’ combinatiepil. Deze pil heeft geen invloed op de borstvoeding of de kwaliteit hiervan. Daarnaast leek het me met de vakantie en weekendjes weg in het vooruitzicht erg handig om dan gewoon niet ongesteld te zijn. Ik begon dus met de minipil en al gauw was ik aan het menstrueren. Het was zoveel, zo heftig en wat buikpijn had ik…en hoofdpijn! Mijn hele lichaam voelde ziek. Misschien moest mijn lijf even wennen? 10 dagen lang was ik behoorlijk aan het menstrueren en pas na 13 dagen was het over. Normaliter was dit zo’n 7 dagen. Een week daarna begon het weer… en weer. Na 2.5 maand heb ik in overleg met de huisarts besloten te stoppen. Op deze manier miste het gebruik van de minipil compleet zijn doel. Daarnaast merkte ik dat ik bijna elke dag last had van hoofdpijn. Licht zeurende hoofdpijn die op de achtergrond altijd aanwezig was en zodra ik moe was erger werd. Na het stoppen van de minipil was ook de hoofdpijn na enkele weken over. Ik legde meteen het verband met het gebruik van de combinatiepil. Jarenlang was ik gevoelig voor hoofdpijn. Het hoorde bij me, ik had gewoon snel hoofdpijn. Mis! Ik gebruik tot op de dag van vandaag geen pil meer en heb nauwelijks hoofdpijn. De duur van mijn menstruatie is weer normaal. Nog wel voel ik me één of twee dagen echt niet lekker wanneer het begint. Ook weeg ik 6kg minder dan voor de zwangerschap. Zal dit door het stoppen van de pil komen? Of door de borstvoeding? Misschien wel een combinatie van deze twee.

Uiteraard zijn er naast de pil meerdere anticonceptiemiddelen. Voor nu vind ik het wel even fijn om niks in mijn lijf te hebben. Ooit ga ik me weer verdiepen in andere mogelijkheden. Wellicht is een spiraaltje wel wat voor mij? In een koperspiraaltje zitten bijvoorbeeld geen hormonen. Of de LadyComp. Hier ga ik me hier ter zijner tijd in verdiepen. Ik kan daar nu ook te weinig over zeggen.

Na mijn zwangerschap had ik nog een vervelende nawerking van hormonen. Mijn haar is wat uitgevallen en ik heb al van die dunne lokken! Gelukkig groeit dit weer terug, met als resultaat overal sprietjes! Het leeft compleet zijn eigen leven en staat altijd recht overeind. Inmiddels zijn die sprietjes weer wat langer gegroeid en kan ik ze aardig plat krijgen. Gelukkig groeit er wat terug, ze hadden ook zomaar weg kunnen blijven. Al met al, bedankt hormonen!

Alles wat ik hier beschrijf is heel persoonlijk en geldt natuurlijk niet voor iedere vrouw. Toch ben ik benieuwd of jullie dit herkennen? Welke anticonceptie gebruiken jullie en waarom?

Liefs, Marinka

6 gedachtes over “Mijn hormonen en de Anticonceptiepil

 1. Linda zegt:

  Hey Marinka,

  Leuk verhaal weer!
  Lastig he, weet het ook nog niet. Voel me nu ook prima. Eerder wel last van hartkloppingen, maar of door gebruik pil komt? Heb eigenlijk nog niet getest.
  Succes en ik ben benieuwd waar je straks uiteindelijk voor kiest!

  Liefs Linda

  Like

  • marinka zegt:

   Dank je wel 😘 lastig te zeggen he. Heb wel het idee dat tegenwoordig vrouwen toch meer research doen naar wat ze in hun lijf stoppen. Gelukkig maar. Ik slikte de pil gewoon jarenlang zonder erover na te denken, bizar eigenlijk. Ik ben ook benieuwd waar ik voor ga kiezen. Jij ook he, let me know als je HET gevonden hebt 😘

   Like

 2. Annemieke zegt:

  Ik gebruik nu ook niks en wordt heel langzaam aan meer mezelf. Bij mij had de pil ook invloed op hoe ik me voelde. Tijdens mijn zwangerschappen kort op elkaar was ik echt extreem. Van heel blij naar superchagrijnig. Snel negatieve gedachten, was erg op mezelf gericht, etc. Twee jaar na de bevalling had ik eindelijk het gevoel dat ik weer een leuker mens werd. Mijn menstruaties werden gemiddeld en mijn stemmingswisselingen ook minder. Ik ben nu met een hormooncoach met voeding bezig om me nog energieker te voelen. Het is altijd lastig te bepalen wat precies de gevolgen van de pil zijn maar ik ga geen hormonen meer in mijn lijf stoppen.

  Like

 3. Lini zegt:

  Zelf ook een paar jaar de pil gebruikt maar ik wil ook niet die hormonen in mijn lijf.
  Ik gebruik de ladycomp nu een paar jaar en ben er super tevreden mee! Niks in mijn lijf en heb mijn eigen lichaam en cyclus beter leren kennen hierdoor! Een aanrader 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s